Bund Contergangeschädigter und Grünenthalopfer e.V.
Bund Contergangeschädigter und Grünenthalopfer e.V.
Contact:
Andreas Meyer
Phone: +49 172 2905974
E-Mail: andreas.meyer@netcologne.de
KEYWORDS:
  • Duitsland
  • Bondsfamilieministerie
  • Grünenthal
  • Contergan
  • softenonslachtoffers
SCIENCE
Wed, 29.05.2019
Print
pts20190529013 Health/Medicine, Politics/Law
Pressbox Pressbox
De Grünenthal-man uit het Bondsfamilieministerie
Softenon-slachtoffers: 'Iedere seconde dat deze man een ambt bekleedt, is één teveel'

Keulen (pts013/29.05.2019/09:00) - De vereniging van softenonslachtoffers, in het Duits 'Bund Contergangeschädigter und Grünenthalopfer e.V.' genaamd, verwijt het over de Duitse softenonstichting (Conterganstiftung) toezichthoudende Duitse Bondsfamilieministerie (BMFSFJ) met Grünenthal vervlochten te zijn. De op 5-12-2018 door de stichtingraad gekozen bestuursvoorzitter, Dieter Hackler, vele jaren een hoge ambtenaar van het Ministerie, heeft jarenlang bij de Grünenthal-stichting ter ondersteuning van thalidomidebetroffenen meegewerkt.

Nog in 2018 heeft het Duitse gerechtshof (Oberlandesgericht) in Keulen een vonnis geveld dat de 30 jaar durende, nauwe vervlechting tussen Grünenthal en de Conterganstiftung vaststelt. Dit vonnis is al in kracht van gewijsde gegaan. Nu blijkt dat Dieter Hackler na zijn pensionering (2014) zelfs door de Grünenthalvennoten en de ex-Grünenthalchef Michael Wirtz gevraagd werd om aan de stichtingraad van de Grünenthal-stichting mee te werken.

De vertegenwoordigers van de thalidomidebetroffenen in de stichtingraad wisten echter niets van de keuze voor Hackler. Ook de stichtingraadvoorzitter Christoph Linzbach (BMFSFJ) verzweeg dit bij de keuze van Hackler. Voor de slachtoffers is het een schandaal, dat het BMFSFJ een door Michael Wirtz voor zijn eigen belangen gekozen persoon de leiding van de Conterganstiftung geeft. 'Waarom bestelt het Ministerie niet meteen Michael Wirtz?' kritiseert slachtoffervertegenwoordiger en stichtingraadlid Andreas Meyer. 'Iedere seconde dat deze man een ambt bekleedt, is één teveel.'

Hackler was van 2008-2014 stichtingraadvoorzitter van de Conterganstiftung, het beslissings- en controleorgaan van de stichting. Naar eigen zeggen was hij bijna tegelijkertijd van 2006-2014 leider van de afdeling 'Oudere mensen' in het BMFSFJ. Van 1991-2006 was Hackler leider van het onder het BMFSFJ vallende Bondsamt voor familie en civielmaatschappelijke taken.

Voorafgaand aan de stichtingraadzitting van de Conterganstiftung op 5 juni in Berlijn vreest de bond van softenonbetroffenen en Grünenthalslachtoffers dat tegen de meerderheid van de betroffenenvertegenwoordigers een besluit wordt genomen waarmee de Conterganstiftung financiële middelen van Grünenthal aan kan nemen die in directe samenhang met het bedrijf staan. 'Daarmee worden de softenonslachtoffers nu ook door het Bondsfamilieministerie tot aalmoezenontvangers van Grünenthal vernederd,' bekritiseert Meyer.

Grünenthal heeft in 2013 in een stellingname bij de schadevergoedingsprocessen de betroffenen uit Spanje aan de Grünenthal-stichting en de Duitse Conterganstiftung verwezen, aldus Meyer. 'Op deze manier maakt Grünenthal zich van dader tot weldoener!' Het is immers goedkoper via de Grünenthal-stichting aalmoezen zoals elektrische tandenborstels, hoorapparaten of een auto-ombouw te betalen, dan aan dreigende schadevergoedeingseisen in miljoenenomvang te voldoen.

De 109e stichtingraadsvergadering van de Conterganstiftung vindt op 5-6-2019 om 11 uur in dbb forum berlin, Friedrichstraße 169, 10117 in Berlijn plaats. Aanmelding: ++49 (0)221/3673 3312.
Andreas Meyer is bij de stichtingraadsvergadering aanwezig.
http://www.gruenenthal-opfer.de/PM_Gruenenthal_Mann_ad_BMFSFJ_29_05_2019

Contact:
BCG - Bund Contergangeschädigter und Grünenthalopfer e.V.
c/o Andreas Meyer (1e voorzitter)
Mobiel: 0172/2905974
E-mail: bcg-brd-dachverband@gmx.de
Internet: http://www.gruenenthal-opfer.de

(end)
Submitter: Bund Contergangeschädigter und Grünenthalopfer e.V.
Contact: Andreas Meyer
Phone: +49 172 2905974
E-Mail: andreas.meyer@netcologne.de
Website: www.gruenenthal-opfer.de
Bund Contergangeschädigter und Grünenthalopfer e.V.